CircularsNews
July 2012

Tekne makine hasarlarında dikkat edilmesi gereken hususlar

The European Union’s Emissions Trading System (EU ETS) was extended to cover emissions from shipping as of 1st January 2024.

The EU ETS is limited by a 'cap' on the number of emission allowances. Within the cap, companies receive or buy emission allowances, which they can trade as needed. The cap decreases every year, ensuring that total emissions fall.

Each allowance gives the holder the right to emit:

  • One tonne of carbon dioxide (CO2), or;
  • The equivalent amount of other powerful greenhouse gases, nitrous oxide (N2O) and perfluorocarbons (PFCs).
  • The price of one ton of CO2 allowance under the EU ETS has fluctuated between EUR 60 and almost EUR 100 in the past two years. The total cost of emissions will vary based on the cost of the allowance at the time of purchase, the vessel’s emissions profile and the total volume of voyages performed within the EU ETS area. The below is for illustration purposes:
  • ~A 30.000 GT passenger ship has total emissions of 20.000 tonnes in a reporting year, of which 9.000 are within the EU, 7.000 at berth within the EU and 4.000 are between the EU and an outside port. The average price of the allowance is EUR 75 per tonne. The total cost would be as follows:
  • ~~9.000 * EUR 75 = EUR 675.000
  • ~~7.000 * EUR 75 = EUR 525.000
  • ~~4.000 * EUR 75 * 50% = EUR 150.000
  • ~~Total = EUR 1.350.000 (of which 40% is payable in 2024)
  • For 2024, a 60% rebate is admitted to the vessels involved. However, this is reduced to 30% in 2025, before payment is due for 100% with effect from 2026.
  • Emissions reporting is done for each individual ship, where the ship submits their data to a verifier (such as a class society) which in turns allows the shipowner to issue a verified company emissions report. This report is then submitted to the administering authority, and it is this data that informs what emission allowances need to be surrendered to the authority.
  • The sanctions for non- compliance are severe, and in the case of a ship that has failed to comply with the monitoring and reporting obligations for two or more consecutive reporting periods, and where other enforcement measures have failed to ensure compliance, the competent authority of an EEA port of entry may issue an expulsion order. Where such a ship flies the flag of an EEA country and enters or is found in one of its ports, the country concerned will, after giving the opportunity to the company concerned to submit its observations, detain the ship until the company fulfils its monitoring and reporting obligations.
  • Per the EU’s Implementing Regulation, it is the Shipowner who remains ultimately responsible for complying with the EU ETS system.

There are a number of great resources on the regulatory and practical aspects of the system – none better than the EU’s own:

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=CELEX%3A02003L0087-20230605

https://climate.ec.europa.eu/eu-action/transport/reducing-emissions-shipping-sector_en

https://climate.ec.europa.eu/eu-action/eu-emissions-trading-system-eu-ets/what-eu-ets_en

Her bir kuruşun değerli olduğu bu kriz günlerinde, sigortalı armatörlerimiz, eskisine oranla daha dikkatli olmalı ve hasarını daha çabuk eksiksiz tazmin edebilmek için elinden geleni yapmalıdır. Bu yüzden de işi ilk baştan sağlam tutmalı ve kuralına göre hareket etmelidir. Bilinçsizlik yüzünden, sunulan belgelerdeki eksiklikler yüzünden hasar tazminlerinde vuku bulan gecikmeler çoğu kez basit önlemler alındığında bertaraf edilip, hasarlar pürüzsüz bir şekilde zamanında tazmin edilebiliniyor. Bu konu ile ilgili Joint Hull Committee’nin haziran ayı içinde yayınlamış olduğu yol gösterici tavsiyelerinden örnekleri sizlerle paylaşmak istedim. Şirketlerde sigorta ve hasarlar ile ilgilenen arkadaşların bu basit hatırlatmaları her an masalarında bulundurmalarını önemle tavsiye ederim.

Bir hasara sebebiyet verebilecek nitelikteki tüm olayları ayrıntılı bir şekilde, yer ve zaman belirterek brokeriniz aracılığı ile sigortacılarınıza bildirmeniz gerekir.

Klas müessesesine anında hasar ile ilgili ayrıntılı bilgi verilmesi gerekir. Geminin klası ile ilgili herhangi bir aralık, açıklık, müphemlik veya iptal durumu sigorta şartlarının ihlal edilmesi sayılacağından bu husus çok önemlidir.

Sigortacının bilahare rücû olanaklarına bir engel yaratmamak için hasara neden olabilecek üçüncü şahıslara gerekli protestoların usulüne uygun verilmesi gerekir.

Gemi can ve mal emniyeti açısından gerçekten tehlike altında ise kaptan ve sigortalı acilen kurtarma veya çekme ile ilgili gereken tedbirleri almalıdır. Geminin acil bir tehlike altında olmadığı durumlarda; sigortalı, sigorta eksperlerinin de görüş ve onayını alarak geminin emin bir limana çekilebilmesi için en sağlıklı ve hesaplı bir şekilde çekme işlemlerini ayarlaması gerekir.

Seyir defter(ler)i, kaptan veya mühendis raporları ve buna benzer diğer delil ve evraklar istendiği anda eksperlere gecikmeden teslim edilmelidir.

Özellikle makine hasarlarında, eksperler geminin klas kayıtlarını, ISM belgelerini, bakım onarım rapor ve kayıtlarını isteyebilirler. Bunların gecikmeden verilmesi gerekir.

Özellikle Institute Time Clauses (Hull) şartları altında sigortalanan gemilerde her bir hasarın bir nedeni olması gerekir ve her bir ayrı hasar nedeni için de ayrı bir muafiyet uygulanır. Ayrıca bu hasar nedeninin sigorta klozlarında belirtilen nedenlerden biri olması gerekir. Mümkün olan en erken bir zamanda bu hasar nedeni üzerinde eksperler ile mutabakat sağlanması şarttır. Aksi takdirde tamirat işleri belli bir yere gelir, sigortalı bu zamana kadar oldukça büyük harcamalarda bulunur ve hasar nedeninin teminata girmediği geç bir etapta anlaşılır ise ortaya hoş olmayan manzaralar çıkabilir, en azından süreçte ciddi gecikmeler yaşanır.

Tamirlere başlamadan önce hasarın boyutları, uygulanacak tamir yöntemleri hususunda sigorta eksperi ile mutabık kalınmalı ve alınan teklifler eksper ile danışılmak suretiyle sonuçlandırılmalıdır.

Sac değişimi söz konusu ise, değişecek bölümlere ve kullanılacak saclara armatörün teknik heyeti, klas surveyor ve sigorta eksperi ortaklaşa karar vermelidirler.

Makine hasarlarında makine açıldığında sigorta eksperine mutlaka haber verilmelidir.

Sigorta hasarının tamiri esnasında armatör şayet kendi bakım onarım işlerini de yapıyor ise bunların ayrıntılı çizelge ve raporlarının tutulması ve bilahare ekspere sunulması gerekir. Eksper raporunda hasar ile ilgili yapılan tamiratların gün hesaplamasını yaparken bu bilgi son derece önemlidir.

Tamirat atölyesi veya tersane tarafından sunulan masraf dökümleri, yedek parçalar için ödenen rakamlar, hasar ile ilgili yapılan her türlü seyahat ve ilgili masrafların eksper tarafından mutlaka görülüp onaylanması gerekir.

No items found.